Pompen, hogedrukspuiten, sop, velgenreiniger… op het eerste gezicht lijkt autowassen in een wasbox niet echt milieuvriendelijk. Maar wie even doordenkt, realiseert zich dat een wasbox juist veel schoner is dan autowassen op straat.
Thuis voor de deur auto wassen
Als je thuis je auto wast met een emmer sop en de tuinslang, gebruik je al gauw vele tientallen liters water. Ook gebruik je al gauw te veel zeepmiddelen, omdat die lastig te doseren zijn. Ten slotte spoel je af met kraanwater, dat vlekken achterlaat tenzij je nadroogt met een zeem. Het afvalwater spoelt samen met het vuil van de auto (snelwegstof, asfalt-, vet- en olieresten) in het riool of het regenwatercircuit. En dat terwijl steeds meer gemeenten hun best doen om het vuile rioolwater en het regenwater gescheiden af te voeren. Zelf thuis wassen is dan ook slecht voor het milieu, en daarom in steeds meer gemeenten verboden.
Schoon wassen in de wasbox
Wie duurzaam wil autowassen, kiest dan ook voor de wasbox. Je begint met biologisch afbreekbare zeep en velgenreiniger. Een hogedrukspuit is door de krachtige straal veel efficiënter en gebruikt daardoor minder water. Alle afvalwater stroomt via een olie- en benzineafscheider (OBAS) naar het riool, zodat er relatief schoon water naar de zuiveringscentrale vloeit. En bovendien spoel je met superschoon osmosewater, dat geen strepen en vlekken achterlaat.
Wat is osmosewater?
Auto’s drogen zonder zemen vlekvrij op als je ze naspoelt met osmosewater. Dat is water ‘met niks’, waar alle mineralen (kalk, ijzer, magnesium, zout) zijn uitgefilterd. Wij leveren bij onze wasbox-installatie vaak ook een osmose-pompstation waar glazenwassers uit de hele regio komen om – tegen betaling – hun waterreservoirs te vullen. Zo kunnen ook zij heel gemakkelijk en snel de ramen van hun klanten streeploos wassen.
Innovatie voor duurzaam autowassen
Bij Washnet weten we dat wasbox-exploitanten hun brood euro voor euro moet verdienen. Dus als we manieren kunnen bedenken waardoor zij op kosten kunnen besparen en duurzamer kunnen werken, zullen we het niet laten. Zo installeren wij frequentieregelaars op de hogedrukpompen, zodat die precies zoveel vermogen geven als op dat moment nodig is. Naspoelen hoeft bijvoorbeeld minder krachtig dan voorwassen. Dat scheelt water en elektriciteit. Verder gebruiken we LED voor de verlichting van de wasboxen en hebben we een uniek eigen anti-vriessysteem, waarmee de wasboxen ook in de winter gewoon door kunnen draaien. Zonder verspilling van continu stromend water! Zie voor meer informatie ook onze pagina ‘Innovatie‘. Waar het op neer komt, is dat de exploitant met een Washnet-installatie duurzaam autowassen aanbiedt én betere service verleent, waardoor de wasboxen uiteindelijk meer rendement opleveren.