groene wasbox ook geschikt voor rode auto's
Groene wasbox ook geschikt voor rode auto’s. Foto via Pixabay.com.

Wij streven continu naar de perfecte groene wasbox. Autowassen is op zich geen ‘groene’ activiteit. Het kost water en elektriciteit, en kan voor vervuiling van het oppervlaktewater zorgen. Veel gemeenten verbieden daarom het autowassen op straat en drijven zo de particuliere autobezitter in de armen van de professionele autowassers. Maar dan moeten die bedrijven natuurlijk wél zorgen voor een milieuvriendelijke aanpak, bijvoorbeeld met echt groene wasboxen. Washnet, ontwikkelaar en producent van wasboxen, helpt ze daarbij.  Sterker, Washnet werkt aan een ideaal: de energieneutrale, milieuvriendelijke en écht groene wasbox. En het lijkt erop dat de oplossing steeds dichterbij komt.

Groene wasbox: zuinig met water, elektriciteit en chemicaliën

Het mooie van een groene wasbox is dat duurzaamheid en besparing vaak hand in hand gaan. Washnet bewijst dit in de praktijk met toepassing van de modernste technieken, vaak met eigen innovaties. Een milieuvriendelijke wasbox van Washnet zuivert en hergebruikt restwater, vermindert het gebruik van shampoos en produceert zelf elektriciteit, terwijl gebruik van led-verlichting de energiekosten drukt. Deze technieken maken een state-of-the-art wasbox van Washnet onvermijdelijk wat duurder in aanschaf. Maar ze leveren zó veel besparingen op dat de meerprijs al in korte tijd wordt terugverdiend. Vervolgens kan de eigenaar of exploitant er nog jarenlang van profiteren. En het milieu? Dat profiteert al van dag één.

een blauwe wasbox kan ook een groene wasbox zijn
Groene wasboxen kunnen ook blauw zijn, zoals deze energiezuinige groene wasbox van Kuzee in Zaltbommel.
Foto Levin den Boer

Waterbesparende wasbox

Je zou het niet denken als je de autobezitters naar hartenlust in de wasbox met de hogedrukspuit in de weer ziet, maar een moderne wasbox gebruikt amper water. Ten eerste komt er maar weinig water uit de spuit, zeker in vergelijking met een tuinslang thuis voor de deur, die bovendien veel minder wassend vermogen heeft. Het water dat van de auto afdruipt is natuurlijk niet schoon. Er zit onder meer zand en stof in, olieresten, en shampoo of wat autowas. Bij een wasbox gaat dat vieze water niet het riool in! Gebruikt water komt via een rooster in een grote tank onder het wasstation terecht. Daar wordt het gefilterd en gereinigd, waarna een groot deel kan worden hergebruikt. Een heel klein beetje blijft hangen in de filters, maar uiteindelijk is het waterverbruik van een wasbox minimaal.

Minder shampoo, beter resultaat

Wat je niet gebruikt, hoef je niet weg te gooien. Én niet te betalen. Wasbox-exploitanten worden dan ook vrolijk van het nieuws dat moderne injectietechnieken het gebruik van shampoo drastisch kunnen verminderen. En dat terwijl de klant die de schuimspuit bedient toch volop geniet van het rijke gevoel van een luxe schuimbad. Ondanks het minimale gebruik van shampoo wordt de auto net zo mooi schoon, dus iedereen is tevreden.

Zelf elektriciteit opwekken

Wasboxen hebben een flink dakoppervlak, dat prima geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarmee kan de wasbox voorzien in een groot deel van de eigen energiebehoefte. Het energiemanagement is in moderne wasboxen grotendeels geautomatiseerd. Bij energie-overschot zorgt een automatische schakeling dat de elektriciteit ingezet wordt om alvast wat ‘productie te draaien’. Als de zon schijnt maar er geen vraag is naar stroom, maakt de installatie een buffer osmosewater aan, of wordt de watervoorraad voorverwarmd. Zo vormt de installatie zelf een soort ‘batterij’ van energie, die weer bespaart als de zon niet schijnt of als de vraag sterk toeneemt.

Leve de groene wasbox

Het mag duidelijk zijn, de wasbox is sowieso al een stuk groener dan thuiswassen. Bovendien blijft de wasbox zich ontwikkelen tot een steeds milieuvriendelijker en binnenkort misschien zelfs geheel energieneutrale manier van autowassen. Als het aan Washnet ligt, zijn over een jaar of vijf alle nieuwe wasboxen groen.

Interesse in groene wasboxen of duurzamer maken van je wasboxenbedrijf? Neem contact met ons op!

Volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter, dan ben je steeds op de hoogte van onze meest recente artikelen.