Geef jij je wasboxen ijsvrij in de winter?

Ook deze winter zien we weer dat veel wasboxexploitanten noodgedwongen de zaak sluiten vanwege de vrieskou. Juist als er gestrooid wordt en klanten graag hun auto even snel van de corrosieve zoutaanslag willen ontdoen. Bij Washnet is vorstbeveiliging al jaren een heet hangijzer. We hebben een slim systeem bedacht om de leidingen van de wasboxen ook bij vriesweer vorstvrij te houden. En dat zónder water te verspillen. Toch adviseren wij onze klanten (wasboxeigenaars in heel Nederland) om hun wasboxen te sluiten zodra het kwik onder de -4˚C komt.

Traditionele oplossing: water laten stromen

Wasboxenstations zonder Washnet vorstbeveiliging lossen het probleem van bevriezende leidingen meestal op door de pompen aan en de lansen een beetje open te zetten. Als het water continu zachtjes stroomt kunnen de leidingen niet dichtvriezen. Nadeel van deze methode is dat het water ergens naar toe moet. Voor je het weet lijkt je wasboxenstation meer op Thialf. En dan heb je nog de slimmeriken die met het continu sijpelende water gratis hun auto nat afborstelen om het ergste zout te verwijderen. Wassen met halfdroge borstels is niet goed voor je lak, maar hé, het is gratis! Behalve voor de wasboxen-eigenaar, die zijn borstels sneller ziet slijten en toch al extra kosten maakt doordat de pompen continu staan te draaien.

Washnet adviseert: sluit met beleid

Als het maar koud genoeg wordt, kan zelfs het allerbeste systeem bevriezen (ja, ook het onze). Het probleem is dat je het niet kunt testen, behalve in de praktijk. Wij adviseren bij strenge vorst driekwart van de wasboxen te sluiten. Blaas ze af en doe ze pas weer open als het -1 is. Hou alleen de wasboxen open die het dichtst bij de technische ruimte liggen, en schakel het antivries-systeem van Washbox aan. Daalt de temperatuur onder de -4, stop dan helemaal met wassen. Oh, en natuurlijk strooi je bij vorst zand en zout overal waar het nat wordt, inclusief de aan- en uitrijroutes.

Wat doe jij als het vriest?

Washnet heeft inmiddels honderden wasboxen draaien bij klanten in heel Nederland. De nieuwste generaties zijn volledig op afstand bestuurbaar. Maar uiteindelijk bepaalt de exploitant wat hij of zij doet bij vriesweer. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Neem je ijsvrij en sluit je de tent, of probeer je zo lang mogelijk door te draaien? Hoe los jij het vorstprobleem op?