Hoe ziet Washnet de toekomst van het autowassen?
Mensen vragen mij regelmatig hoe ik de toekomst van de autowasmarkt zie. Als ontwikkelaar en bouwer van wasboxen denk ik daar natuurlijk over na. Wat er op korte termijn gaat gebeuren, is lastig te voorspellen, al was het maar omdat dit nu eenmaal roerige tijden zijn. De energieprijzen stuiteren alle kanten uit, terwijl energie een van de grootste kostenposten is van een autowasbedrijf. Probeer maar eens een consequent prijsbeleid te voeren als de gasprijs in een paar weken verdriedubbelt en daarna weer in elkaar klapt. Als gevolg van de uitbulkende voorraden kan dat op de groothandelsmarkt zelfs leiden tot een negatieve prijs, zoals we eind oktober zagen. Het was maar gedurende een paar uur, maar toch: geld toe bij afname van gas! Het moet niet veel gekker worden.
Wasstraten nemen er wasboxen bij
Stunten met prijzen is lastig voor een autowasbedrijf, omdat je dan onder je kostenniveau zakt. Je wilt ook niet met verlies gaan draaien. Wat we wel zien is dat sommige wasstraten er een paar wasboxen bij nemen, om vaste klanten met een dunne portemonnee ook een goedkoper alternatief te kunnen bieden. Met nog steeds een heel aardige marge. Voordeel van wasboxen is ook dat je niks hoeft uit te geven zolang er geen geld binnen komt. Alles staat uit totdat er een klant komt die betaalt en gaat staan wassen. Pas dan gaan de pompen aan en gaat de energiemeter lopen. Ook de verlichting van individuele wasboxen hoeft pas aan te floepen als er een auto in komt te staan.
Duurzamere installaties bouwen
Bij Washnet zetten we vól in op innovatie, vaak gericht op bezuinigingen. Dat heeft ook te maken met ons streven naar een duurzame, groene bedrijfsvoering met zo min mogelijk verbruik van energie en water. We werken bijvoorbeeld aan wasboxen met zonnepanelen op het dak, zodat je op zonnige dagen bijvoorbeeld gratis osmosewater kunt aanmaken, of alvast een buffervat opwarmen. Ook hebben we een intelligent, interactief antivries-systeem ontwikkeld, waarbij de pompen niet verwarmd hoeven te worden en zelfs bij strenge vorst gewoon uitgeschakeld kunnen blijven. In de traditionele systemen moet bij vorst de hele dag water door de leidingen blijven stromen, dat vervolgens ongebruikt in de afvoer verdwijnt. Je verpilt zo duizenden liters per dag! Water kost nu ruim 1,50 per kuub en dat zal alleen maar duurder worden. In onze wasboxen met het unieke antivries-systeem kan de exploitant de pompen gewoon uitzetten en de kranen dichtdraaien. Dat scheelt enorm in de waterverspilling, en dus in de kosten.
Nog meer kansen op bezuiniging?
Gezien de economische ontwikkeling verwacht ik dus dat exploitanten op zoek gaan naar diversificatie, ook in prijs, en naar manieren om te besparen. Dat kan door zuiniger om te springen met je grondstoffen en door innovatie. En natuurlijk door te kiezen voor investering in een onderhoudsarm systeem dat het gewoon altijd doet. Want na een hoog energiegebruik is de grootste kostenpost misschien wel… stilstand. Maar hierover graag een andere keer.
Volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter, dan ben je steeds op de hoogte van onze meest recente artikelen.