passief inkomen verdienen met wasboxen of carwash? Lekker hangen op een tropisch eiland.

Passief inkomen verdienen met wasboxen, kan dat?

Goede vraag. Laten we beginnen met het antwoord: “Nee, met wasboxen kun je geen passief inkomen verdienen.” Wat sommige aanbieders je ook beloven, je zult gewoon moeten werken voor je centen. Misschien niet erg hard, en na verloop van tijd misschien zelfs niet erg veel, maar het is en blijft een dienstverlenend bedrijf met klanten, dat alleen goed blijft draaien als je er tijd en energie in steekt.

Wat is passief inkomen eigenlijk?

Een continue stroom van passief inkomen is de droom van honderdduizenden ondernemende luiwammesen. Op de social media – LinkedIn, en Telegram – lees je dan ook continu artikelen van goeroes die jou wel even zullen uitleggen hoe je zo’n passief inkomen kunt verwerven, zodat je lekker op een tropisch eiland kunt gaan zitten. Maar ze vertellen er niet bij hoe hard je moet werken, hoeveel je moet investeren en welke offers je moet brengen voor zo’n passief inkomen. Daar kom je pas achter als je hun dure boekjes of workshops al aangeschaft hebt. Wij kunnen je alvast verklappen dat jouw investering in deze ‘passive income gurus’ uiteindelijk het minste oplevert.

Passief inkomen in de carwash

Een carwash-installatie of een serie doe-het-zelf wasboxen is in wezen een technische installatie met een betaalautomaat. Autobezitters die hun karretje eens lekker in het sop willen zetten, betalen voor het gebruik van de apparatuur en de wasmiddelen. Als de techniek lekker draait, heb je er weinig omkijken naar. Zeker met de moderne besturingssystemen zoals de software van Washnet, kunt in principe vanuit je luie stoel op je tablet kijken hoe de eurootjes binnenstromen. Maar is het daarmee ook ‘passief inkomen’?

Investeren in toekomstige verdiensten

Je kunt eigenlijk pas gaan spreken van passief inkomen nadat de kosten terugverdiend zijn. Tot dan ben je immers vooral bezig met investeren. Een beetje carwash-installatie kost al gauw vele tonnen, die toch terugverdiend moeten worden. Een wasbox is goedkoper, maar gezien de hoogwaardige techniek die erachter zit, kom je zeker als je er meerdere naast elkaar wilt al gauw op een vergelijkbaar bedrag. Je steekt dus veel tijd, geld en energie in een serieuze broodwinning. Het kost ’n flinke investering en veel hard werk om een installatie succesvol in gebruik te krijgen én te houden. Dus wat nou passief inkomen?

Achterover zitten als alles draait

Zoals gezegd neemt de intensiteit van jouw bijdrage wel wat af naarmate de installatie langer draait. Als een vaste klantenkring je weet te vinden en je hebt gekozen voor een bedrijfszekere installatie, kun je het rustiger aan gaan doen en af en toe een mooie verre reis boeken. Maar verhuis vooral niet permanent naar een tropisch belastingparadijs, want een succesvolle carwash-installatie kost gewoon tijd en energie. Je moet er regelmatig naar toe om te controleren of alles lekker draait, reclame blijven maken, shampoo en andere producten bijvullen en natuurlijk (tenzij je kiest voor ‘pin only’) de geldkluisjes legen. Dat laatste is leuk, maar nog steeds gewoon handmatig werk en dus eerder ‘actief’ dan ‘passief inkomen’. Zelfs op een tropisch eiland gaat voor niks alleen de zon op!