Thuis voor de deur de auto wassen, mag dat?

Auto wassen voor de deur?

Vroeger was het elke zaterdagmorgen raak: buren ontmoetten elkaar voor de deur, waar de automobiel eens flink in het sop werd gezet, terwijl moeder de vrouw de stoep schrobde. Die tijd is al even voorbij. Auto’s worden een stuk minder vaak gewassen. Het is ook niet echt nodig. Zeker niet in ons land, waar het genoeg regent om het stof van de lak te spoelen.

Sterker, in steeds meer gemeenten is het simpelweg verboden om op de openbare weg de auto te wassen. Ze zijn er namelijk een heel eind op weg met het scheiden van het regenwater en de riolering. 

Regenwater naar goot en put

Regenwater is tamelijk schoon. Het kan direct naar het oppervlaktewater stromen. Of liever nog: opgenomen via de bodem, om zo de grondwaterreserves aan te vullen. Daarom stimuleren gemeenten ook inwoners om hun tuintjes zo veel mogelijk onbetegeld te laten. Bij betegelde tuintjes stroomt het regenwater naar de goot en zo het afvoersysteem in. De bodem ter plekke profiteert er niet van.

Afvalwater naar de riolering

Het afvalwater uit de huizen zelf gaat naar de riolering. Dit water zit vol stoffen die je niet in de natuur terug wilt zien. Menselijke ontlasting, maar vooral ook chemicaliën uit onder meer wasverzachter, de waspoeders en de WC-eend met extra bleek. Die stoffen komen via het riool bij de gemeentereiniging terecht, om gescheiden te worden vóórdat het schone water terug naar de natuur mag.

Autowassen op straat verboden

En zo komen we weer terug bij het autowassen op straat. De auto staat langs de goot, bij de put die gereserveerd is voor afvoer van schoon regenwater. Daar wil je dus geen velgenreiniger en car shampoo in hebben. Laat staan de vettigheden, olies, rubberdeeltjes en andere verontreinigingen die van de auto komen. Om te voorkomen dat deze stoffen in het hemelwatercircuit komen, is het zaterdagritueel in veel gemeenten uit de straat verbannen.

Wassen in de wasbox

Gelukkig zijn er nog plekken waar wassende buurmannen en -vrouwen elkaar wél kunnen treffen: de doe-het-zelf wasboxen. Niks is zo lekker als zelf je auto soppen in je eigen cabine, met behulp van hogedrukspuiten die voor- en naspoelen, een schuimkanon dat op spectaculaire wijze shampoo verspreidt en speciale velgenreinigers die zelfs de meest hardnekkige viezigheid losweken. En het mooie is: moderne wasboxen, zoals die van Washnet, zijn voorzien van roosters, filters en hightech installaties om het afvalwater op te vangen en te zuiveren van alle schoonmaakmiddelen en andere verontreinigingen. Er stroomt gegarandeerd geen druppeltje zeepsop meer naar het oppervlaktewater. Gemeente blij, eendjes blij.