Wasstraat of wasboxen… wat is het verschil?

Als je je auto wilt wassen en dat niet thuis wilt (of mag) doen, dan heb je de keuze: wasstraat of wasboxen? Die keuze is overigens niet alleen relevant voor de gebruiker, de autobezitter, maar ook voor de exploitant. Stel je hebt wat ruimte over bij je benzinestation of je vindt een mooie stek op een bedrijvenpark of bij een winkelcentrum, wat is dan interessanter voor de exploitatie? Een rij wasboxen of een wasstraat? 

De auto wassen in de automatische wasstraat

Je wilt je fraaie automobiel natuurlijk zo mooi mogelijk houden, en dus voorzichtig behandelen. Vroeger ging je dan vooral níet naar de wasstraat. Zo’n machine met borstels kon je lak beschadigen of je zijspiegels en ruitenwissers losrukken. Tegenwoordig zijn die wasstraten echter zo modern, met de allerbeste borstels en sensoren die de kracht regelen, dat er geen enkel gevaar is voor de lak of de spiegels. Ook zijn er speciale velgenborstels en onderwassers, die ervoor zorgen dat alle hoekjes en gaatjes bereikt worden. Risico nihil. Zo lang je je achterruitenwisser maar even beschermt, kan er weinig misgaan. Een belangrijk voordeel van de wasstraat is natuurlijk dat je er als autobezitter totaal geen werk aan hebt. Je blijft lekker in je auto zitten, en alles gaat vanzelf. 

Wassen in de wasbox in plaats van de wasstraat

Als je automobilisten vraagt waarom ze per se in een wasbox willen wassen, krijg je verschillende antwoorden. Sommigen vinden het iets decadents hebben om het wassen aan een machine over te laten. Dat is iets voor luie donders. Anderen vinden het wassen op zich gewoon leuk werk. Ze genieten ervan om hun karretje eens lekker met een volle laag schuimende shampoo in te zepen. Dan soppen en reinigen ze de lak voorzichtig, vaak nog met een zelf meegebrachte washand of zachte borstel. De velgen krijgen een grondige borstelbeurt met de speciale velgenreiniger. Vervolgens komt het krachtig afspuiten met de hogedruklans en naspoelen met osmosewater. Moderne wasboxen hebben zelfs een automatische onderwasser! Het contact met hun auto geeft ze voldoening en ze kunnen meteen in de gaten houden of de lak nog wel helemaal in orde is. Zelfwassers hebben als eerste door als er ergens een roestplekje ontstaat.

Wasstraat of wasboxen? De modernste wasboxen hebben zelfs een onderwasser.

Wasstraat of wasboxen exploiteren

Voor de exploitant gelden natuurlijk andere criteria, en dan gaat het met name om investering en rendement. Een moderne wasstraat is nogal een aanschaf, en ook het onderhoud is niet eenvoudig. Er zitten nogal wat bewegende delen aan, die veel te lijden hebben van de vochtige omstandigheden. Vervolgens moet je er eigenlijk altijd wat mensen omheen hebben lopen die kunnen ingrijpen als er iets misgaat. Ook dat vraagt natuurlijk een investering. Aan de andere kant kunnen in een wasstraat de auto’s elkaar gewoon opvolgen, zodat de vaart erin blijft. En de verdiensten per wasbeurt zijn veel hoger, omdat de klant graag extra betaalt simpelweg om niet zelf te hoeven wassen.

Het verschil in verdiensten bij een wasstraat of wasboxen hangt van veel omstandigheden af.

Investeren in wasboxen

Voor de exploitant is het belangrijkste voordeel van wasboxen de lage arbeidsintensiteit. Iemand moet er minimaal drie/vier keer per week even naar toe om op te ruimen, schoon te maken en eventueel de producten bij te vullen, maar het onderhoud aan de wasbox is minimaal. Er zijn nagenoeg geen bewegende delen en alle techniek zit apart in een machinekamer. Bij de modernste wasboxen kun je met cameratoezicht alles in de gaten houden, zodat je ook op afstand kunt zien of alles nog draait. Bovendien zijn de installaties uitgerust met sensoren die je precies vertellen hoe het staat met de techniek en de niveaus van de producten. 

Inkomen wasstraat of wasboxen

De inkomsten per wasbeurt in een wasbox zijn minder hoog dan die in de wasstraat. Maar de exploitatiekosten zijn weer fors lager. Bij Washnet bouwen we alleen wasboxen. Toch zul je ons niet zomaar horen zeggen dat wasboxen commercieel gezien beter zijn. Dat is te kort door de bocht. Het hangt van heel veel omstandigheden af. Als je bijvoorbeeld een wasinstallatie plaatst bij een benzinestation, dan kan het bestaande personeel de wasstraat erbij doen. Dat scheelt flink in de overhead. Vind je een mooie zichtlocatie langs een drukke weg, dan kan een rij wasboxen een zeer interessante investering zijn. Misschien is de allerbeste oplossing wel een combinatie van wasstraat en wasboxen. Bedenk in dat geval wél dat wasstraat-bouwers de wasboxen er vaak een beetje bij doen. Het loont de moeite om voor dat onderdeel van de exploitatie een echte specialist in te schakelen. Zoals Washnet. Hoe dat in de praktijk uitpakt lees je in de verhalen van onze klanten.

Volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter, dan ben je steeds op de hoogte van onze meest recente artikelen.

Washnet wasboxen
Daar rij je voor om!